HJKI

Opgavelijn Krimpenerwaard eo. 010-522 2307         Opgavelijn Alblasserwaard eo. 010-522 2309          Middenpolderweg 18a, 2959LB, Streefkerk

 Over ons      Diensten      Advies      Stierenaanbod      Contact

Advies

Inseminatie

Onze aanbeveling is uw koeien in de tweede helft van de staande tocht of kort na het einde van de staande tocht te laten insemineren. Even globaal gesproken is dat de 8 uur voor het einde van de staande tocht en de 8 uur erna. Deze periode van in totaal 16 uur is een stuk minder dan de 24 uur die een dag nog steeds te bieden heeft en dat is de reden dat wij onze tweede ronde laat uitvoeren. Dit is de theorie.

Nou is het in de praktijk natuurlijk om diverse redenen vaak lastig te bepalen in welk stadium van de tocht de koe zich bevindt. Dan komt het er meestal op neer dat wij gebeld worden zodra de tocht wordt geconstateerd.

Een nuttige ontwikkeling is de nieuwe generatie activiteitsmeting zoals die nu door verschillende leveranciers worden aangeboden. Deze techniek constateert de extra activiteit van een tochtige koe. Slimme software kan dan op basis van bovenstaande principes het ideale inseminatietijdstip aangeven waarmee in de praktijk 90% van alle tochten worden kunnen worden benut tegenover de ongeveer 70% bij gewoon goed kijken.

Spoelen

Voor een goede vruchtbaarheid is het belangrijk om het herstelproces vanaf afkalven naar een schone en goed gekrompen baarmoeder zoveel mogelijk natuurlijk te laten verlopen en alleen indien nodig te ondersteunen. Dit begint met hygiëne tijdens het afkalven en het goed verzorgen van de koe direct na afkalven. Vaak kan een fitte koe zich bij een eerste tocht uitstekend zelf opzuiveren.

Indien we bij een tweede of derde inseminatie nog vuil aantreffen in de baarmoeder of aan de pistolet punt dan zullen we spoelen aanbevelen. Bij voorkeur gebeurt dit met een mild spoelmiddel om de baarmoederwand aan te zetten tot een schoonmaakreactie. Spoelen tussen de 6 en 24 uur na inseminatie van een licht vuile baarmoeder (troebel slijm, vlokken in slijm en/of vuil aan pistolet) leidt tot een hogere score drachtigheid. In deze tussenperiode is het sperma al door de baarmoeder naar de eileider gezwommen. Het eventueel bevruchte eitje komt pas na een aantal dagen vanuit de eileider in de baarmoeder waar het spoelmiddel dan inmiddels zijn werk heeft gedaan.

Hardnekkige en / of stinkende witvuilers zullen met zwaardere middelen bestreden moeten worden en er kan dan gespoeld worden met antibiotica. Uitwendig niet zichtbaar witvuil in de baarmoeder kan ook de oorzaak zijn dat een koe niet tochtig wordt en in dat geval is tochtig spuiten de beste remedie. Dit laatste is één van de redenen om koeien die niet tochtig willen worden, tijdens bedrijfsbegeleiding of tijdens onze rondes te laten opvoelen. Vaak kan de actie van opvoelen voldoende zijn om een tochtcyclus in gang te zetten.

Stieradvies

Heeft u onvoldoende tijd of interesse om u in stieren te verdiepen dan is stieradvies een verantwoorde investering voor de langere termijn. U kan gerichter fokken naar een koe die past bij uw bedrijfsvisie. Zo komen er steeds meer stieren beschikbaar waarmee gezondheid en duurzaamheid verbeterd kunnen worden.  Verder helpt stieradvies om onnodige inteelt te voorkomen. Er zijn een aantal manieren om ons te gebruiken in combinatie met stieradvies.

Heeft u een lopend advies waar u volledig vertrouwen in heeft dan kunt daar gewoon mee doorgaan en overwegen in overleg met uw adviseur om een aantal van onze stieren in het advies te laten meedraaien. Een aantal van onze klanten doen dit en bellen alleen onze opgavelijn als onze stier uit het advies is gekomen. Wij hebben geen lidmaatschapkosten en een scherp inseminatie-tarief. Wij registreren de inseminatie op de CRV stamboek computer identiek aan anderen. Er is dus geen enkel financieel of administratief nadeel om ons een deel van de inseminaties te laten verrichten.

Een goed alternatief is om ook bij stieradvies te kiezen voor de onafhankelijkheid en dus losgekoppeld van de fokkerij-organisaties. Er zijn twee vormen.

Het Triple_A systeem is populair bij de liefhebbers. De adviseur levert per gekeurde koe een code af richting een beter gebouwde koe en waarbij de veehouder nog een stier moet zoeken rekening houdend met melkvererving en inteelt.

Bij volledig stieradvies wordt na afstemming van de fokdoelen de koeien individueel gekeurd. De praktisch stierkeuze wordt met de veehouder afgestemd op basis van zijn voorkeuren maar in principe staat het wereldwijde stieraanbod ter beschikking om op reële en vergelijkbare basis te worden overwogen. In de praktijk sluit onze stierenkaart goed aan bij de uitkomsten van dit adviesprogramma.

Gesekst sperma

We hebben in de één na laatste kolom van de kaart de prijs aangegeven als er gesekst sperma van die stier beschikbaar is.  Van de aangegeven stieren kan dit sperma besteld worden en op reservering worden gezet. Het bevruchtend vermogen van gesekst sperma is nog steeds lager dan van conventioneel sperma.  Er zijn tot nu toe een aantal klanten die gesekst sperma gericht gebruiken voor specifieke koeien of pinken.