HJKI

Opgavelijn Krimpenerwaard eo. 010-522 2307         Opgavelijn Alblasserwaard eo. 010-522 2309          Middenpolderweg 18a, 2959LB, Streefkerk

 Over ons      Diensten      Advies      Stierenaanbod      Contact

Diensten

Diensten

Inseminatie

Het insemineren en drachtig krijgen van uw koeien is onze primaire taak. Daarvoor rijden wij twee keer op een dag een route door ons werkgebied.

Het optimale inseminatiepunt in de koe is een heel klein gebiedje vlak achter de cervix in de baarmoeder.  Om dit te bereiken is het belangrijk dat de inseminator rustig zijn werk doet en zich op dat moment kan concentreren. Het werken onder tijdsdruk is niet bevorderlijk en dat proberen wij zoveel mogelijk te vermijden.  Het is zeker nadelig als de koe niet vaststaat, nog opgezocht en in het nauw gedreven moet worden. Stress bij de koe is niet goed en dat zelfde geldt voor de inseminator. De pistoletpunt moet schoon de baarmoeder in. Daarom werken wij standaard met een papierendoekje om de kling schoon te maken voordat we de pistolet inbrengen. In de zomer staat bij veel klanten staat de tochtige koe alleen vast op stal in afwachting van de komst van onze inseminator. Oplopende stress voor de koe in deze situatie is niet bevorderlijk voor de bevruchting. Het is dus in ons aller belang om onnodige stress voor de koe te vermijden. Dit kan door duidelijke vaste afspraken te maken over het al dan niet losmaken van de koe door de inseminator of een andere passende actie. In de praktijk kunnen zich allerlei bijzonderheden of afwijkingen voordoen. Als ons iets opvalt zullen wij dit direct melden of op een briefje opschrijven. 

Tochtcontrole

Indien u twijfelt is het raadzaam om bij opgave een tochtcontrole te vragen zodat daarmee eventueel een rietje uitgespaard kan worden. Bij de tochtcontrole draait het om combineren van alle beschikbare waarnemingen. Wij voelen of er spanning is op de baarmoeder (tonus) ten opzichte van een wat slappere baarmoeder bij een niet tochtige koe. Er is echter natuurlijke variatie in deze tonus en soms zullen we twijfelen. Op basis van tonus is ook slechts beperkt vast te stellen of een koe eventueel vroeg of laat is in de tocht. Daarom zullen wij ook met een lege huls inwendig vlak voor de baarmoedermond tochtslijm proberen op te zuigen maar deze waarneming is op zichzelf wederom geen absolute indicatie. Vlak voor een eventuele inseminatie kunnen we niet de eierstokken uitgebreid aftasten (zoals wel tijdens bedrijfsbegeleiding gebeurt) omdat anders mogelijk het opvangsysteem voor de eicel tijdelijk verstoord raakt. Dat is dus de reden dat wij in dit soort twijfelgevallen ook nog naar uw waarnemen kunnen vragen om dan op basis van alle informatie een uitspraak te doen.

Drachtcontrole

Tijdens de route kan de inseminator ook een drachtcontrole uitvoeren. Dit gebeurt via rectaal voelen en in de meeste gevallen levert dat een duidelijke uitspraak op. Dit is specialistisch werk en minder ervaren inseminatoren hebben vaak nog niet de volledige vaardigheid. Zij zullen dit van te voren eerlijk melden en hiervoor ook geen kosten in rekening brengen. In alle gevallen zijn onze inseminatoren zo getraind dat zij geen risicohandelingen uitvoeren die gevaar kunnen opleveren voor de vrucht.

Bedrijfsbegeleiding

In combinatie met onze inseminatieservice is een regelmatige bedrijfsbegeleiding (eens per twee, vier of zes weken) een effectieve manier om de tussenkalftijd terug te dringen. Wij voeren een scan uit op uw koeien om eventuele afwijkingen aan de baarmoeder en eierstokken op te sporen. Hierbij kijken we naar de gezondheid van de baarmoeder, de activiteit van de eierstokken en of er afwijkingen, zoals cystes, aanwezig zijn. Daarnaast controleren we vanaf 30 dagen na inseminatie op dracht. De resultaten bespreken we met u, en indien nodig stellen we een plan van aanpak op om de vruchtbaarheid te optimaliseren.  We maken gebruik van modern scanapparatuur om het embryo te kunnen beoordelen (kloppend hartje) en om een eventuele meerling te onderscheiden. 

Registraties

Wij registreren de inseminaties per week op elke maandag op de computer van het CRV stamboek. Dit is in het inseminatietarief inbegrepen. Vanaf deze registratie maakt het verder niet uit welke organisatie de inseminatie verricht heeft en lopen alle verdere stamboek acties automatisch door. Voor veehouders die niet willen dat hun inseminaties geregistreerd worden kunnen wij onze ervoor zorgen dat onze computer ze achterhoudt.